• Robby Cox

"Geheime fietsreistip": (Bike) Hotel Seppl, de koeien van Kühtai, het Ötztal en het Inntal

Om even de serieuze kost van gisteren door te spoelen, hier een post i.v.m. mijn favoriete fietslocatie. Ik reisde via het werk, maar ook privé, al enkele malen naar Hotel Seppl in Mutters. Het is er altijd heerlijk vertoeven. Hotel Seppl is het enige echte Bike Hotel van de ruimere regio Innsbruck. Naast een ruim aanbod aan GPX files, een eigen fietsgids, een bike wash en een wasservice voor fietskleding, heeft Hotel Seppl nog veel meer te bieden. Zo is het menu 100% vers op basis van regionale producten of producten van "eigen kweek". Het ontbijtbuffet heeft voor iedereen voldoende te bieden, ook voor fietsers die nood hebben aan een grote hoeveelheid koolhydraten. Het diner bestaat meestal uit een 4/5-gangenmenu, waarbij je de keuze hebt tussen een aantal menu's. De ligging van het hotel is prachtig. Het is rustig gelegen aan de onderzijde van het dorpje Mutters, vlakbij de halte van de Stubaibahn, die het Stubaital verbindt met de stad Innsbruck. Dus op fietsloze dagen kan je zonder eigen vervoer heel snel de stad of het wondermooie Stubaital bereiken. Alle informatie i.v.m. het hotel kan je hier vinden: www.hotel-seppl.at

Wat betreft de fietsmogelijkheden, ze zijn vrijwel eindeloos, hoewel je een beetje moet opletten op welke dagen je welke uitweg neemt. Je kan van Mutters richting Götzens fietsen, om zo af te dalen in de richting van Innsbruck, en langs de Inn de fietsroute nemen, indien je niet meteen een liefhebber bent van klimmen. Maar waarom zou je anders naar de Alpen op reis gaan, nietwaar? Je kan vanuit Mutters ook perfect afdalen naar Innsbruck, om via het Tivoli-stadion naar de klim naar Igls te rijden, de langere klim van het WK wielrennen in 2018.

Het is een klim van officieel 7,9 km, hoewel je de eerste kilometer die parallel loopt aan de autoweg kan vergeten. Op zich een gevarieerde klim langs de mooie Tiroolse dorpjes Aldrans en Lans, om aan de voet van het skigebied van de Patscherkofel de top te bereiken en van daar weer af te dalen in de richting van Innsbruck.


Ikzelf verkies de rust en rijd liever van Mutters via Götzens naar Axams, om vanuit Axams af te dalen naar het begin van de klim richting Kühtai. Dit is een lange klim, een echte "col" (foto's hierboven). De eerste kilometers zijn panoramisch, maar na enkele kilometers en tunnels begint het op te lopen en voel je duidelijk aan de benen dat je aan het klimmen bent. Je passeert enkele dorpjes en steile stukken worden afgewisseld door vlakke stukken en af en toe zit er zelfs een klein stukje afdaling in. In totaal klim je een goede 23 km aan een gemiddelde percentage van 6% en overbrug je 1390 hoogtemeters. Boven op de "Kühtaisattel" kan je dan, naargelang het seizoen, genieten van een heerlijke cola, of je kan er zelfs bananen en andere lekkernijen kopen. Tijdens de maanden mei en juni kan er nog wel flink wat sneeuw liggen, dus voldoende kleding meenemen is zeker geen overbodige luxe.

Na de bevoorrading kan je dan twee dingen doen, ofwel in dezelfde richting afdalen, ofwel vanuit Kühtai de afdaling nemen richting het Ötztal. Ik ga meestal voor optie 2, zeker indien ik voldoende tijd heb. Moest je dan toch op één of andere manier liever terugkeren, dan raad ik aan om af te dalen tot in het dorpje Sellrain. Daar kan je dan rechts afslaan om via een mooi klimmetje van 3,5 km richting Grinzens terug naar Axams te rijden. Zo vermijd je de drukke verbinding tussen Kematen en Axams. Dat klimmetje is uiteindelijk ook het laatste klimmetje van het "lange traject".

De GPX file van de volledige rit vinden jullie hier:

SEPPL-ÖTZTAL-SEPPL
.gpx
Download GPX • 6.66MB

Deze rit daalt af tot in het dorpje Ötz. Daar kan je ook altijd wel een terrasje vinden indien je even een pauze wil nemen. Vanuit Ötz gaat de rit via de expressweg terug naar het Inntal, om dan in rechte lijn door het Inntal naar Unterperfuss te gaan. Vanuit Unterperfuss kan je dan via een mooie "loper" van 4 km naar het dorpje Ranggen rijden. Vanuit Ranggen heb je dan een iets steilere klim van bijna 4 km aan gemiddeld 8%, met enkele pittige stukjes, om vervolgens via een smal straatje terug af te dalen naar Sellrain, waar je dus rechtdoor rijdt om het klimmetje richting Tanneben te nemen om dan af te dalen naar Grinzens. Vanuit Grinzens gaat het eigenlijk alleen maar bergaf tot in Götzens, waarna je over een panoramische weg nog 1 hellend stuk moet overwinnen om daarna af te dalen naar Mutters, zodat je avontuur erop zit. De belangrijkste aandachtspunten tijdens de lange rit zijn vooral het stuk "Tiroler Straße", waar in principe een maximale snelheid van 70 km/u geldt, die niet altijd gerespecteerd wordt. Voor het overige enkele tunnels tijdens het eerste gedeelte en laatste gedeelte van de klim naar Kühtai, zodat een lichtje en zichtbare kleding aan te raden zijn. Daarnaast is de afdaling naar Ötz ook vrij technisch en doordat ze veelal in de schaduw ligt en je vanop 2000m begint te dalen, kan het vrij koud zijn, zeker in de lente en herfst.


Voor wie niet altijd naar de Franse Alpen of Spanje wil trekken, maar best ook wel eens wat anders wil ontdekken, is de regio zeker een aanrader. Je kan er ook via de oude Brennerpas naar Zuid-Tirool fietsen, om dan via de achterzijde van het Ötztal terug te komen, via de Timmelsjoch of Passo del Rombo. GPX routes zijn steeds te verkrijgen aan de receptie van het hotel. Indien je niet zeker bent of je het alleen wil doen of enkel met je eigen gezelschap, kan je steeds een fietsgids reserveren aan de balie. Moest je meer geïnteresseerd zijn in mountainbiken, Hotel Seppl ligt op 15 minuten van het skigebied "Muttereralm", de locatie waar jaarlijks het Crankworx Festival van Innsbruck plaatsvindt, https://www.crankworx.com/crankworx-innsbruck-is-back-june-16-20-2021/

Hier vind je eveneens downhill trails van verschillende niveau's en de klim naar de Alm kan ik zeker en vast aanraden. Het is een typische Oostenrijkse grindweg tot midden in het skigebied je eindigt er letterlijk tussen de koeien. De constante hellingsgraad van 15% moet je er dan maar bijnemen. Je kan gerust zijn dat je die Apfelstrudel en chocolademelk al verbrand hebt, wanneer je je neerzet op het mooie terras van de Alm.


Zoals je ziet, voor iedereen wel iets leuks te beleven en indien je in groep of met het gezin reist, dan is het zeker en vast aan te raden om gebruik te maken van de Gästekarte, die tal van voordelen biedt en mooie kortingen in de nabijgelegen dorpen. De Stubaibahn brengt je op een kwartiertje tijd naar het centrum van Innsbruck, zodat je de Altstadt kan verkennen, terrasjes kan doen op de Maria-Theresien-Straße of op de Innpromenade wandelen en genieten van het uitzicht op de imposante Nordkette. Vanuit de stad kan je ook de gondel nemen naar die Nordkette, om je vanop de Seegrube te laten betoveren door het panorama.


Wie nieuwsgierig is en meer informatie wenst, kan me gerust altijd een seintje geven.


Alvast veel reisplezier en tot op de fiets!15 views0 comments

Recent Posts

See All