• Robby Cox

Test 1 - Philippe Gilbert Classic - 15/08/2021

https://www.strava.com/activities/5796981258


De wekker ging vrij vroeg af voor een klassieke zondag. Een ochtendmens ben ik nooit geweest en dat zal ook niet snel veranderen. Toch ging het relatief vlot en stond ik om 07.15u paraat om te vertrekken naar Aywaille, de typische startplaats voor de Philippe Gilbert Classic, een mini versie van de jaarlijkse LBL cyclo. Het leuke aan de Philippe Gilbert Classic is dat het allemaal heel vlot gaat aan de start en de bevoorradingen, zodat je zelf kan kiezen of je een korte stop maakt of iets meer je tijd neemt. Alle info i.v.m. het event is hier terug te vinden: https://www.philippegilbertclassic.be/nl/


Het werd meteen ook de eerste test voor mijn nieuwe Obbi kleding in relatief warme omstandigheden. Hoewel ik normaal gezien redelijk veel vocht verlies, viel het tijdens deze rit goed mee. Dat is voor mij het bewijs dat de temperatuurregelende werking van de stoffen functioneert. Comfortabel was de kleding zeker en vast, ondanks het feit dat ik niet op m'n scherpst sta momenteel. Een heel geslaagd debuut voor de kleding alleszins.

De tocht zelf was voor mij niet nieuw, aangezien ik op 1 mei 2019 de Philippe Gilbert Classic al eens reed. De omstandigheden in 2019 waren compleet anders. Het weer was een stuk frisser en wisselvalliger, maar de benen waren ook een stuk beter, aangezien ik toen naar een goede vorm aan het toegroeien was. Tijdens deze editie ging ik daarom een stuk behoedzamer van start, ook al omdat mijn lichaam vóór 10u 's ochtends zelden efficiënt functioneert. De eerste 50 km, tot aan de eerste bevoorrading, verliepen vrij vlot, buiten het feit dat ik in spaarmodus de hellingen omhoog reed, omdat La Redoute in principe de laatste helling zou moeten worden. Tussen 11u en 14u had ik dan mijn beste periode, toen ook het klimmen wel wat vlotter ging. Maar op één of andere manier was de Côte de Xhoris de laatste inspanning die mijn lichaam nog vlot verteerde. Van de vorige editie kon ik me herinneren dat de Côte de Niaster een heel mooi klimmetje was en ik zag het volledig zitten, aangezien het daarna enkel nog een kwestie was van mezelf over la Redoute te slepen. Vol enthousiasme begon ik eraan en de eerste 400m gingen vrij goed. Daarna voelde ik helaas dat het "op" was. Ik "parkeerde" een beetje en had heel veel moeite om nog enig ritme te vinden. De afdaling was ook een beetje een uitdaging, omdat je de stukjes asfalt tussen de gaten moest zoeken.

Na veel gedaver kwamen we dan terug in Aywaille en de lokroep van de parking was veel te groot, waardoor ik besloot om La Redoute achterwege te laten.

Na een kleine 2 jaar niet meer deftig geklommen te hebben, waren 153km ruim voldoende en met het laatste jaar in mijn achterhoofd leek het me sowieso verstandiger om het hier bij te houden. Het was een prachtige dag in de Ardennen en ik heb nog eens omhoog kunnen rijden, dat is het gevoel dat achteraf overheerst. Voor de GF Fränk Schleck zijn we alleszins weer met de voetjes op de grond gezet en als er al illusies waren, kunnen deze gerust de kast in tot de volgende editie. Na 5-6 maanden inactiviteit kan je ook niet verwachten dat je meteen weer in een goede vorm verkeert. Deze week staat in het teken van het verteren van deze inspanning, een laatste FTP test en een lange duurtraining, voordat we aan een piektrainingsblok van 3-4 weken beginnen. Daarna beslis ik welk realistisch doel ik kan stellen voor deze Granfondo-wedstrijd en hoe mijn opbouw naar eventuele cyclocross-wedstrijden er kan uitzien.


69 views0 comments